ΠΩΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Για να δημιουργήσεις ένα βιβλίο πρέπει να επενδύσεις χρόνο, έμπνευση, λογική σκέψη και δημιουργικότητα.

Υπάρχουν πολλοί που απλά ονειρεύονται την συγγραφή. Κάποτε την ονειρευόμουν και εγώ. Αλλά καθώς κοιτάζω πίσω συνειδητοποιώ το ποσό διαφορετική ήταν η διαδικασία του να γράφω από αυτό που περίμενα... Και κάποτε φανταζόμουν.

Δεν μπορείς σε ένα απόγευμα, ή ένα Σαββατοκύριακο να γράψεις ένα ολόκληρο βιβλίο. Δεν γίνεται έτσι η συγγραφή ενός μεγάλου σε όγκο, κειμένου. Η συγγραφή πραγματοποιείται και ολοκληρώνεται σε μικρά κομμάτια. Είναι μια απλή διαδικασία, και ναι μπορείς να κάνεις ένα βήμα κάθε φορά.


Πως όμως μπορείς να γράψεις ένα δικό σου βιβλίο.

-Το πρώτο και το κυριότερο που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις. Ξεκινά να καταγράφεις τις ιδέες σου και να δημιουργείς ένα ενδεικτικό πλάνο του πως θα κινηθείς. Σκιαγράφησε τους χαρακτήρες σου. Όλους ακόμα και αυτούς που θα έχουν ένα μικρό ρόλο στην ιστορία σου. Σκέψου τα πάντα για την εξωτερική τους εμφάνιση, τον ψυχισμό τους, την ιστορία και το παρελθόν τους. Πρέπει να είσαι αποφασισμένος για το τι θα γράψεις και πως θα το γράψεις.

-Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μείνεις ενθουσιασμό και να συνεχίσεις να εργάζεσαι πάνω στο έργο σου παρά τις δυσκολίες που θα εμφανιστούν. Είναι πολλές φορές που ένας συγγραφέας θα νιώσει αμφιβολίες για τον εαυτό του και αυτά που γράφει, θα σκίσει σελίδες επειδή δεν του άρεσαν και θα ξαναγράψει από την αρχή. Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα αυτά, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Δεν λένε πως ο καλός ο καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται. Το ίδιο ισχύει και με την συγγραφή.

-Μάθε να ολοκληρώνεις αυτό που ξεκινάς. Κανένας δεν νοιάζεται για το βιβλίο που μόλις ξεκίνησες. Όλοι θέλουν να διαβάσουν αυτό που έχεις τελειώσει, κάτι που σημαίνει ότι αυτό που σε κάνει συγγραφέα δεν είναι η ικανότητα σου να ξεκινήσεις ένα έργο, αλλά το να το ολοκληρώσεις.


Παρακάτω έχω μαζέψει μερικές συμβουλές που ίσως σε βοηθήσουν και εσένα να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες που έχεις και να ολοκληρώσεις το βιβλίο που πάντα ονειρευόσουν.

1. Αποφάσισε τι θα διαπραγματεύεται το βιβλίο σου.

Γράψε το θέμα του βιβλίου σου σε μία πρόταση, στην συνέχεια επέκτεινε το σε μία παράγραφο και μετά σε περίληψη μιας σελίδας.
Σκέψου το βιβλίο σου σαν αρχή μέση και τέλος. Οτιδήποτε πιο περίπλοκο θα σε μπερδέψει.

2. Θέσε έναν ημερήσιο στόχο λέξεων.

Μια σελίδα την ημέρα χρειάζεται περίπου 300 λέξεις. Δεν χρειάζεται να γράφεις πολύ, απλά χρειάζεται να γράφεις συχνά. Κάνε τους στόχους σου μικρούς και εφικτούς, έτσι ώστε να μπορείς να τους εκπληρώσεις κάθε μέρα και να αποκτήσεις ρυθμό. Όσο ο καιρός περνάει αν έχεις χρόνο μπορείς να αυξάνεις και το ημερήσιο όριο λέξεων που έχεις θέσει.

3. Αφιέρωσε χρόνο στο βιβλίο σου κάθε μέρα.

Η συνέπεια βοηθάει την δημιουργικότητα. Χρειάζεσαι μια συγκεκριμένη προθεσμία για να ολοκληρώσεις την δουλειά σου. Μόνο έτσι θα τελειώσεις ένα βιβλίο.

4. Γράφε στο ίδιο μέρος.

Δεν έχει σημασία αν είναι το γραφείο σου, ένα εστιατόριο ή το τραπέζι της κουζίνας σου. Απλά πρέπει να διαφέρει από το μέρος που κανείς άλλες δραστηριότητες. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να σου θυμίζει την δέσμευση σου να ολοκληρώσεις το βιβλίο σου, έτσι ώστε όταν πας εκεί να είσαι έτοιμος για δουλειά.


5. Κράτα τα πράγματα απλά

Ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορείς να κάνεις στο κείμενο σου είναι να το “φορτώσεις” με μεγάλες, εξεζητημένες λέξεις απλά και μόνο επειδή ντρέπεσαι για τις απλές και μικρές που έχεις χρησιμοποιήσει. 

6. Μην δίνεις μεγάλη σημασία στην γραμματική.

Η συγγραφή βασίζεται στην αποπλάνηση, όχι στην ακρίβεια.Ένα καλό μυθιστόρημα δεν πρέπει να στοχεύει στην γραμματική αρτιότητα αλλά στο πώς θα “καλωσορίσει” τον αναγνώστη για να του αφηγηθεί, εν συνεχεία, μια ιστορία. Βέβαια όταν μιλάμε για έκδοση του βιβλίου εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Εκεί το βιβλίο σου θα πρέπει να είναι καλά δομημένο και με όσο το δυνατόν λιγότερα ορθογραφικά λάθη.

7. Προετοιμάσου για κριτική και αποτυχία.

Θα υπάρξουν στιγμές που θα αμφιβάλεις για τον ίδιο σου τον εαυτό. Και δεν θα αμφιβάλεις μόνο εσύ αλλά και όλοι οι άλλοι για εσένα. 'Όμως, αν γράφεις (ή ζωγραφίζεις/χορεύεις/τραγουδάς κοκ), όλο και κάποιος θα βρεθεί που θα θελήσει να σε κάνει να νιώσεις σκατα. Αυτό όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο.

8. Γράψε πρώτα για εσένα.

Ξεκίνησα να γράφω για την προσωπική μου απόλαυση. Αν γράφεις επειδή το απολαμβάνεις, μπορείς να γράφεις για πάντα. Βρες ένα θέμα που σε ενδιαφέρει και το οποίο πιστεύεις ότι θα αφορά κι άλλους. Αυτό το ενδιαφέρον θα αποτελέσει το πιο δελεαστικό στοιχείο της γραφής σου, όχι το παιχνίδι με τη γλώσσα


Στα παρακάτω link θα βρείτε τα δικά μου βιβλία.

Between two worlds (ολοκληρωμένο): https://my.w.tt/NPF9gXuWGY

I love you (μη ολοκληρωμένο):
https://my.w.tt/yGEALaBWGY

New life (μη ολοκληρωμένο): https://my.w.tt/GDe4Q8LWGY

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΟΝΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΥΝΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΝΟ.

11 TRICKS ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΑΣ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΠΡΩΙ