ΠΩΣ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ.

Πόσες φορές δεν έχεις ξυπνήσει αναστατωμένη από ένα όνειρο; Η πόσες φορές δεν ήταν ένα όνειρο τόσο αληθινό που πίστευες ότι το "ζούσες"; Διάβασε παρακάτω πώς θα καταφέρεις να ερμηνεύσεις όσο γίνεται ακόμη και τα πιο τρελά σου όνειρα!


Από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, που θεωρούσαν τα όνειρα ένδειξη της ψυχικής και σωματικής κατάστασης του ανθρώπου, μέχρι τις μέρες μας, οι θεωρίες για την... ακούσια δραστηριότητα του μυαλού μας στη διάρκεια του ύπνου έχουν περάσει πολλά στάδια.
Σήμερα αποδεδειγμένα γνωρίζουμε πως ο ύπνος μας χωρίζεται σε πέντε ολιγόλεπτες, επαναλαμβανόμενες φάσεις. Μία από αυτές, η φάση REM, κρύβει όλα τα μυστικά των ονείρων μας, αφού στη διάρκειά της ο εγκέφαλος "ταξινομεί" όλο το υλικό που είχε προσλάβει κατά τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου και πλάθει ανάλογα σενάρια.
Κατά πόσο, όμως, η φαντασία "υφαίνει νέα σχήματα πάνω στον καμβά της πραγματικότητας", όπως αναφέρει ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ, ή αυτά τα σενάρια σχετίζονται με το μέλλον; Είναι τα όνειρα προφητικά; Προαισθανόμαστε κατά τη διάρκεια του ύπνου μας τις  καταστάσεις που θα συμβούν; Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει τη φράση «Το είδα στον ύπνο μου ότι θα γίνει»; Στην πορεία της Ιστορίας χιλιάδες προφητικά ή διαισθητικά όνειρα έχουν καταγραφεί. Όνειρα επώνυμων, όνειρα απλών καθημερινών  ανθρώπων.


Από την κατανόηση στην ερμηνεία
Αν, λοιπόν, η μεγαλύτερη πύλη για το ασυνείδητο είναι τα όνειρά μας, καλό είναι να ψάξουμε να βρούμε και το κλειδί που την ανοίγει! Και την ιδέα γι' αυτό το άρθρο μού έδωσε το βιβλίο "Ονείρων γνώση και η ερμηνεία τους" των εκδόσεων Μακρή, το οποίο ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο ενός τυπικού ονειροκρίτη. Η συγγραφέας του, η Μάνια Μακρή, μέσα από εύστοχα παραδείγματα μας ξεκλειδώνει όχι μόνο την ερμηνεία των συμβολισμών τους -από τα πληρέστερα «λεξικά» που έχω δει-, αλλά και μας οδηγεί βήμα βήμα να κατανοήσουμε πότε ένα όνειρο είναι προφητικό και πότε όχι.
Ένας τρόπος, λοιπόν, για να αντιληφθούμε τα μηνύματά τους, το πρώτο βήμα, είναι να δουλέψουμε μ' αυτά. Ερευνητές και ειδικοί στα όνειρα υποστηρίζουν ότι πέρα από τους αρχετυπικούς, πανανθρώπινους συμβολισμούς πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τους προσωπικούς μας κωδικούς.
Δεν θα έλεγα ότι είναι εύκολη η κατανόηση και η ερμηνεία ενός ονείρου. Ακόμα και ένα όνειρο που η ανάμνησή του σε προβλημάτισε τη στιγμή που ξύπνησες, στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σε "ακολουθεί" μόνο σαν αίσθηση και η λύση στο γρίφο που έθεσε να μην είναι εφικτή.


Πώς δεν θα αγνοήσετε το... μήνυμα
Όλοι βλέπουμε όνειρα! Όταν όμως τα αγνοούμε, αγνοούμε ένα σημαντικό μέρος της ψυχικής μας ανάπτυξης.
Ξεκίνα, λοιπόν, να κρατάς ένα ημερολόγιο ονείρων. Με αυτόν τον τρόπο θα τα κατανοήσεις καλύτερα και θα δημιουργήσεις μια σύνδεση μεταξύ του μέρους του εαυτού σου που ονειρεύεται και εκείνου που βρίσκεται σε εγρήγορση.
Το βασικό στοιχείο για την επιτυχημένη καταγραφή ενός ονείρου είναι
ο καλός ύπνος! Και ένας καλός ύπνος προϋποθέτει σταθερές ώρες, όπως και να είναι ελαφρύ το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Πριν ξαπλώσεις, κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, που είναι το καλύτερο προοίμιο για όμορφα όνειρα. Μόλις ξαπλώσεις, απομάκρυνε τη σωματική και τη συναισθηματική ένταση και σκέψου την εικόνα ενός φυσικού τοπίου που σου αρέσει. Τέτοιες εικόνες ηρεμούν το μυαλό και την καρδιά. Πριν κοιμηθείς, πες στον εαυτό σου ότι την επόμενη μέρα θα θυμάσαι τα όνειρά σου. Έχε πάντα δίπλα σου ένα σημειωματάριο και στυλό, ενώ όταν ξυπνήσεις το πρωί, κάθισε λίγο με τα μάτια κλειστά και προσπάθησε να θυμηθείς λεπτομέρειες από τα όνειρά σου.
Για τη σωστή ερμηνεία ενός ονείρου πρέπει να μάθεις να διακρίνεις ποιο είναι εκείνο που έχει προγνωστική διάσταση και ποιο όχι.
Τα προφητικά όνειρα έρχονται συνήθως κατά τη διάρκεια του βαθύτερου ύπνου, που για τους περισσότερους από εμάς είναι μεταξύ 02:00 και 07:00 το πρωί. Επίμονα και επαναλαμβανόμενα όνειρα αποδίδονται σχεδόν πάντα σε φυσικά ή ψυχολογικά αίτια και συνήθως δεν έχουν προφητική σημασία. Ωστόσο, ένα όνειρο που εμφανίζεται μόνο δύο ή τρεις φορές χρήζει διαφορετικής ερμηνείας.
Όνειρα που συνήθως δεν έχουν καμία σημασία είναι όσα: Σχετίζονται με βαρύ φαγητό ή χρήση αλκοόλ πριν τον ύπνο, έχουν επηρεαστεί από εξωτερικές φυσικές συνθήκες (π.χ. ονειρεύεστε ένα παγόβουνο και το πρωί διαπιστώνεις ότι το δωμάτιο τη νύχτα ήταν πολύ κρύο), σχετίζονται με ασθένεια, ιδιαίτερα με πυρετό ή κάποιο ψυχολογικό σοκ αλλά και με προγράμματα της τηλεόρασης. Και προφανώς όνειρα που έχουν να κάνουν με ανθρώπους και καταστάσεις που σε απασχόλησαν έντονα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Επιτυχημένη ερμηνεία


Η επιτυχία στην ερμηνεία ενός προφητικού ονείρου έχει κάποιους βασικούς κανόνες:
1. Να ξεχωρίζεις το κύριο γεγονός ενός ονείρου, το οποίο ούτως ή άλλως θυμάσαι εντονότερα από τα επιμέρους στοιχεία.
2. Να αναλύεις πρώτα το κύριο γεγονός και μετά να περνάς στα επιμέρους.
Και να θυμάσαι:
3. Η ζωηρότητα και η σαφήνεια ενός ονείρου είναι ένδειξη της σπουδαιότητας ή του βαθμού προειδοποίησης.
4. Καθαρά και λαμπερά αντικείμενα ή καταστάσεις είναι καλοί οιωνοί, βρόμικα και μουντά το αντίθετο.
5. Η επιτυχία ή η αποτυχία προοιωνίζονται ανάλογο αποτέλεσμα.
6. Αν δεις ότι είστε άρρωστοι, συνιστάται ιατρικός έλεγχος.                                   


Δεν έχω χρόνο...
Τι γίνεται αν, μολονότι  το θέλεις, οι υποχρεώσεις και το καθημερινό τρέξιμο δεν σου επιτρέπουν να καταγράφεις τα όνειρά σου και να ασχολείσαι μαζί τους; Υπάρχει μήπως κάποιος τρόπος πιο εύκολος και πιο γρήγορος που θα σε βοηθήσει να τα κατανοήσεις; Απλώς, εκμεταλλεύσου όλες τις "νεκρές" ώρες στη διάρκεια της ημέρας -μέσα στο λεωφορείο για τη δουλειά, περιμένοντας στην ουρά της τράπεζας- για να τα επεξεργαστείς. Πώς;
Επιμένοντας σε τρία βασικά σημεία:
1.Το θέμα του ονείρου
2. Τα συναισθήματα που κυριαρχούσαν
3. Τους κυρίαρχους συμβολισμούς
Αν ανακάλυψες ότι σε πολλά όνειρά σου οι απαντήσεις στα παραπάνω σημεία είναι κοινές, το πιθανότερο είναι αυτά να συνδέονται με καταστάσεις της καθημερινότητάς σου. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, όνειρα που περιέχουν έντονα προαισθήματα είναι κατά έναν ανεξήγητο τρόπο μια μορφή τηλεπάθειας ανάμεσα σε ανθρώπους με ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμο.


Δεν είναι όλα ίδια!
Τα προφητικά όνειρα συνδέονται με έντονα συναισθήματα, τα οποία θυμόμαστε την επόμενη μέρα, και χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:
1. Τα προγνωστικά, που η ερμηνεία τους προλέγει σημαντικά γεγονότα.
2. Τα προειδοποιητικά, που η εξήγησή τους ενδέχεται να μας υποδεικνύει τη φύση ενός επερχόμενου κινδύνου.
3. Τα πραγματικά, που η ερμηνεία τους απλώς επιβεβαιώνει ή τονίζει μια κατάσταση που ήδη βιώνουμε.
4. Τα όνειρα-πηγή έμπνευσης, που η ερμηνεία τους μας προτείνει μια λύση στο πρόβλημα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΟΝΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΥΝΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΝΟ.

ΠΩΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

11 TRICKS ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΑΣ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΠΡΩΙ