ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΩ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ?

Το πιο σταθερό παράπονο των υποψηφίων για πανελλήνιες είναι ότι δε ξέρουν πώς να διαβάσουν. Συχνά, η Γ΄ Λυκείου είναι η πρώτη επαφή των περισσοτέρων με το απαιτητικό διάβασμα και νιώθουν να πνίγονται.


Για αυτό, είναι υποχρέωση του καθηγητή να στέκεται δίπλα στους μαθητές και πέρα από την παροχή των γνώσεων να γίνεται ψυχολογικός συμπαραστάτης των παιδιών σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια.  Φυσικά, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την προσέγγιση ενός παιδιού.

Μέσα από την εμπειρία μου λοιπόν (περίπου πριν 1 χρόνο) αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μερικά tips που προσωπικά με βοήθησαν, ώστε να προετοιμαστώ σωστά.


📝 Το πρώτο και το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις στόχους. Βρες τι είναι αυτό που αγαπάς, αυτό που επιθυμείς, αυτό που θα συμπλήρωνε όμορφα την εικόνα που έχεις για τον μελλοντικό εαυτό σου. Μίλα με τους καθηγητές, ρώτα φοιτητές και επαγγελματίες των σχολών που σε ενδιαφέρουν, διάβασε τα προγράμματα σπουδών, βρες τις επαγγελματικές διεξόδους κάθε σχολής. Μάθε που θες να πας και μετά είναι ευκολότερο να ανοίξεις το μονοπάτι προς εκεί.

📝 Βρες το κίνητρο που θα σου δίνει ώθηση. Γράψε τους λόγους για τους οποίους θέλεις να σπουδάσεις γενικά, αλλά και στις τάδε σχολές ειδικότερα. Τί περιμένεις από τις πανεπιστημιακές σπουδές σου; Βάλε το χαρτί σε εμφανές σημείο ως υπενθύμιση.

📝 Ζήτα βοήθεια. Συνεργάσου με τους καθηγητές σου, βρες καλά βοηθήματα και σημειώσεις, συζήτησε με μαθητές που τα κατάφεραν, μελέτησε τα παλιά θέματα. Σιγουρέψου ότι έχεις καταλάβει τι ζητάνε οι πανελλαδικές, αλλά και ότι έχεις δίπλα σου την σωστή βοήθεια.

📝 Ρώτα. Ρώτα, ξαναρώτα και ξαναρώτα κάθε απορία σου στους καθηγητές. Δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις.

📝Μάθε από τα λάθη σου. Σημείωσε τα λάθη σου, άκου τις αξιολογήσεις των καθηγητών, εντόπισε τις αδυναμίες σου. Συνήθως, οι μαθητές ακούνε επιφανειακά τις διορθώσεις και δεν συνειδητοποιούν ότι επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.

📝 Βρες τον τρόπο μελέτης που σου ταιριάζει. Ο καθένας είναι διαφορετικός και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.

📝 Οργάνωσε το πρόγραμμα σου. Υπολόγισε την ύλη, τον χρόνο μελέτης, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, την ξεκούραση. Επέτρεψε στον εαυτό σου να ξεφύγει, αλλά μην αμελήσεις να αναπροσαρμόσεις το πρόγραμμα σου, αν δεις ότι δεν βγαίνει. Μην διστάσεις να χρησιμοποιήσεις ακόμα και τις υπενθυμίσεις του κινητού, αν είσαι από αυτούς που δεν έχουν καλή αίσθηση του χρόνου.

📝Πάρτο απόφαση. Κανείς δεν γεννήθηκε διαβάζοντας και κανείς δεν διασκεδάζει διαβάζοντας ξανά και ξανά τα ίδια κεφάλαια. Μην περιμένεις να βρεις το κέφι για να διαβάσεις. Ξεκίνα να διαβάζεις και η όρεξη θα έρθει.

📝 Διώξτε τους περισπασμούς. Διάβασε σε ήσυχο μέρος με καλό φωτισμό, κλείσε το κινητό και μην ελπίζεις ότι το διάβασμα με φίλους θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα. Καλύτερα μια ώρας ποιοτικό διάβασμα και μετά διάλειμμα, παρά τρίωρο “διάβασμα” με δεκάδες διακοπές για να στείλεις μηνύματα ή να δεις βιντεάκια στο κινητό.


📝 Βρες ισορροπία. Κοιμήσου σαν άνθρωπος, φάε καλό φαγητό, πήγαινε καμία βόλτα με τους φίλους σου. Δεν χρειάζεται να γίνεις ερημίτης για να μπεις σε μια σχολή. Ούτε θα γκρεμιστεί το σύμπαν αν πας μια βόλτα το Σαββατόβραδο.

📝 Κάνε επαναλήψεις. Η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης.

📝 Δράσε έξυπνα. Όταν διαβάζεις καλό είναι να ξεκινάς από τα δύσκολα γιατί τότε είσαι πιο ξεκούραστος και άρα αυξάνονται οι πιθανότητες για καλή απόδοση. Όταν εξετάζεσαι, ξεκίνα από αυτά που ξέρεις καλά, ώστε να τα τελειώσεις εγκαίρως και να επικεντρωθείς στα δυσκολότερα. Σε κάθε περίπτωση, άσε χρόνο για επανέλεγχο και μην αφήσεις καμία ερώτηση αναπάντητη.

📝 Xρονομετρήσου. Τα θέματα των πανελληνίων είναι μπόλικα, οπότε συχνά το τρίωρο δεν επαρκεί. Όταν κάνεις τεστ προσομοίωσης, δες αν σου φτάνει ο χρόνος και εξασκήσου στο γραπτό λόγο ώστε να γράφεις πιο γρήγορα. Ειδικά σε μαθήματα όπως η έκθεση και η ιστορία, η καλή διαχείριση του χρόνου μπορεί να αποβεί καθοριστικής σημασίας.

📝Υπογράμμισε. Όταν παίρνεις τα θέματα, υπογράμμισε λέξεις κλειδιά, αρίθμησε τα ζητούμενα, κύκλωσε τα δεδομένα, κάνε οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να σιγουρέψεις πώς θα απαντήσεις σωστά. Μετά, ξαναδιάβασε τα θέματα. Μετά, ξαναδιάβασε τα άλλη μια φορά.

📝 Διατήρησε την ψυχραιμία σου. Αν τα βρεις δύσκολα, μην αφήσεις την εσωτερική σου φωνούλα να σε πανικοβάλει. Αντιθέτως, κλείσε τα μάτια, θυμήσου τον στόχο και την προετοιμασία που έκανες. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος.

Και να θυμάσαι πάντα ότι το καλύτερο καλοκαίρι είναι αυτό ανάμεσα στις πανελλήνιες και το πρώτο έτος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΟΝΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΥΝΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΝΟ.

ΠΩΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

11 TRICKS ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΑΣ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΠΡΩΙ